Barbecue

Hverdagen på isen

For de fleste der lander på Indlandsisen, er manglen på sanseindtryk noget af det første man lægger mærke til. Bortset fra selve lejren er alt hvidt i hvidt, og det er yderst sjældent at man ser dyr så langt fra kysten. Dette betyder også at der ikke er nogen lugte eller lyde, bortset fra dem fra lejren, og vindens brøl under en storm. Mange sammenligner denne ensomhed med at rejse midt på havet. 

Flere af borestederne ligger i 2½-3 kilometers højde, hvor luften er betydeligt tyndere end ved havniveau. Derfor er det vigtigt at folk ikke anstrenger sig for meget de første dage i lejren, da der er risiko for at få højdesyge.

Feltsæsonen starter i begyndelsen af maj, og slutter i midten af august. I denne periode er solen på himlen 24 timer i døgnet. Dagstemperaturen når typisk op  omkring -10°C, mens det om natten kan blive helt ned til -25 - 30°C. Kombinationen af højden og de lave temperaturer gør, at luften er meget tør.

A barbecue

Lørdag aften fejres altid med en god middag.

En typisk arbejdsdag i lejren starter mellem kl. 8 og 9, og slutter kl. 19, når aftensmaden er klar.

Der serveres varm mad både til frokost og til aften, og lejren har én kok, som er fuldt beskæftiget med at lave mad til hele lejren. Efter mange timers arbejde i kulden er det altid godt at komme ind til et varmt måltid.

De folk der arbejder udendørs, fx med vedligeholdelse af lejren og dens køretøjer, eller med forskellige målinger, er udsat for skiftende vejrforhold; mens de som arbejder med iskernen tilbringer dagene nede i hallerne, hvor forholdene altid er de samme: Ca -20°C. Sådanne forhold sætter store krav til udstyr og beklædning, og de som arbejder i hallerne, er typisk iført flere lag: Uldent undertøj under almindeligt arbejdstøj samt dunjakke og overalls, hue og vanter. Støvlerne er særligt udviklet til at holde fødderne varme under ekstreme forhold.

I lejren ligner de fleste dage hinanden; men lørdag skiller sig ud. Her stopper arbejdet kl. 16. Så begynder alle at gøre sig klar til middagen. Ugens bad og pænt tøj på - mænd i skjorte og slips, og kvinder i kjole eller nederdel. Lørdag bliver der altid gjort noget særligt ud af middagen, som bliver lavet af frivillige - og kokken får en fortjent fridag. Ofte er det nationalretter fra et af de lande der er repræsenteret i lejren. Efter spisningen er der dans, sang og hyggeligt samvær til langt ud på natten. Og om søndagen starter arbejdet først kl. 10.