Et historisk tilbageblik
Den første iskerne fra Grønland blev boret i 1955. Og siden har utallige korte og enkelte dybe iskerneboringer fundet sted på indlandsisen. Det seneste dybdeboring, EastGRIP, startede i 2016, og har som hovedformål at bore en iskerne gennem en isstrøm, hvir isen flyder usædvanligt hurtigt.
Feltarbejde
Det er en krævende opgave at bore iskerner midt på Grønlands indlandsis. Forskere og logistikfolk bor flere uger eller måneder ad gangen i en lejr, der er lavet udelukkende til det formål, at bore iskerner. Folk sover i telte eller i en stor rund trækuppel, mens selve boringen og de efterfølgende målinger på iskernen foregår i haller under isens overflade.
Iskerneboring
Nøglen til en succesfuld iskerneboring er det højt specialiserede iskernebor. De iskernebor der anvendes i dag, er udviklet over årtier, og er resultatet af mange menneskers hårde arbejde og store erfaring. Der bruges forskellige bor i forskellige dybder, fordi forholdene i isen ændrer sig med dybden.
Målinger
En stor del af arbejdet med at skære prøver fra iskernerne og analysere dem, udføres i felten. Her deler forskere og studerende fra mange forskellige lande opgaven med at skære prøver og foretage målinger på iskernerne efterhånden som de kommer op. Således foregår mange af analyserne i de -25°C kolde haller under isens overfladen, mens andre bliver udført hjemme i laboratorierne.
Iskernearkivet
Selvom nogle prøver bliver målt i felten, bliver det største stykke af iskernen pakket i kasser og sendt til iskernearkivet i København. Her opbevares i alt ca. 15 km iskerne i store frysere. Iskernerne stammer fra flere forskellige boreprojekter i Grønland og på Antarktis. Arkivet gør det muligt at gå tilbage og studere iskernerne igen, når nye måleteknikker udvikles, eller nye ideer opstår.