ASH ICE MUD
Professor Siwan Davies fra Swansea University i Wales, har november 2012 lagt filmen ASH ICE MUD ud på YouTube (se højreboks). Filmen følger forskerne i deres arbejde med at forstå tidligere tiders klimaskift udfra studier af vulkansk aske i iskerner, og kerner, som er boret i sedimenterne på havbunden, såkaldte havkerner.
Af Lone Holm Hansen
Forskergruppen fra Swansea University, med professor Siwan Davies i spidsen, har et tæt samarbejde med forskere fra Center for Is og Klima.
Samarbejdet har i løbet af de senere år blandt andet medført en række besøg på Center for Is og Klima. Her har Swansea forskerne tilbragt mange og lange dage med at skære iskerneprøver i fryseren på Juliane Maries Vej - fryseren, hvor iskernerne fra den grønlandske indlandsis bliver opbevaret.
Prøverne fra de grønlandske iskerner er efterfølgende blevet sendt til laboratorierne i Swansea, hvor de er blevet finkæmmet for mulige askelag - også kaldt tefra-lag.
Iskernerne fra den grønlandske indlandsis viser, at klimaet har varieret meget gennem tiderne. Især under istiden (11,700 – 120,000 år siden) indtraf meget drastiske klimaskift, med temperaturstigninger på op til 16 grader, indenfor ganske få årtier.
Lignende klimaskift er blevet observeret i kerner fra havbunden, der blandt andet indeholder information om havets varierende temperatur gennem tiderne. Spørgsmålet, som forskerne prøver at besvare er, om klimaskiftene er indtruffet på samme tidspunkt i havet i Nord-Atlanten, som i atmosfæren over Grønland, eller om de er sket forskudt. Spørgsmålet søger forskerne at besvare ved at sammenligne klimakurverne fra iskernerne med klimakurverne fra havkernerne.
Problemet er dog, at alderen ned gennem kernerne er behæftet med en usikkerhed, så det er svært at afgøre om klimaændringerne skete samtidigt i havet og i atmosfæren. Forskerne mangler så at sige nogle ”søm” til at sætte de to kerner aldersmæssigt sammen med. Det er her at de vulkanske askelag, som forskerne i Swansea leder efter, kan være med til at løse problemet.
”Lidt forenklet kan man sige, at hvert vulkansk askelag, som vi finder i kernerne, har et unikt fingeraftryk. Udfra fFingeraftrykket kan vi aflæse hvilken vulkan asken stammer fra. Det særlige fingeraftryk gør, at vi kan genkende det samme askelag, hvis det optræder f.eks. både i en iskerne fra Grønland og i en kerne fra havbunden. Er vi sikker på, at det samme askelag er tilstede i de to kerner, kan vi konkludere, at laget har samme alder i begge kerner. Askelaget fungerer med andre ord som det manglende ”søm” til at kæde de to kerner sammen med”, fortæller Inger Seierstad, og fortsætter.
”Målet med vor jagt efter vulkanske askelag er, ikke kun at finde ét, men en række askelag, der optræder både i den grønlandske is og i de nordatlantiske havbundskerner. På den måde kan vi med større nøjagtighed end tidligere sammenligne klimaforandringerne i de to områder. Ændrede klimaet under istiden sig samtidigt i havet og i atmosfæren, eller var klimaforandringerne tidsforskudt? Svaret på dette spørgsmål er vigtigt i forhold til at forstå, hvordan jordens klimassystem fungerer, og hvordan fremtidige klimaforandringer vil manifesteres”.
Inger Seierstad er ph.d.studerende ved Center for Is og Klima og med Siwan Davies fra Swansea gruppen som ekstern vejleder. Inger Seierstad forsker blandt andet i vulkanske askelag fra de grønlandske iskerner, med henblik på at koble iskernerne sammen med havbundskerner.
LÆS OGSÅ
Urenheder i iskerner af vulkansk oprindelse
Synkronisering af iskerner ved hjælp af vulkanske lag
Sammenkædning af iskerner og andre klimaserier